2009 Yılı Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri

Vakfımız tarafından Türk kültürü ve teknoloji alanındaki araştırma, çalışma ve hizmetlere destek olmak amacıyla ilk kez 2006 yılında hayata geçirilen Türk Kültürü Araştırma ve Teknoloji Ödülleri Programı’nın dördüncü uygulaması 2009 yılında gerçekleştirilmiştir.

Kazanan araştırmacı veya araştırmacı grubuna Türk kültürü ve teknoloji alanlarında, her biri için 40.000 TL para ödülü verilecektir.

Elginkan Vakfı Türk Kültürü Araştırma Ödülü Komisyonu’nun yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda Vakıf Yönetim Kurulu’nun onayına sunulan ve Vakıf Yönetim Kurulu tarafından da uygun bulunan ödül sahipleri şöyledir:

Türk Kültürü Araştırma Ödülünü;
• Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Türk Halk Bilim Anabilim Dalı BaşkanıProf.Dr.Fikret Türkmen’e, kültür, halk bilimi, edebiyat, sanat, dil ve tarih konusunda yapmış olduğu çalışmalarından dolayı,

• Mimar Sinan Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof.h.c.Uğur Derman’a, Türk Hat Sanatının tanıtımı için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı,

• Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı Yard.Doç.Dr.Hatice Şirin User’e, “Köktürk ve Ötüken Uygur Kağanlığı Yazıtları” adlı kitabiyla,

verilmesi uygun bulunmuş olup ödül miktarı bu kişiler arasında paylaştırılmıştır.

Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü Komisyonu’nun yapmış olduğu değerlendirmeler sonucunda Vakıf Yönetim Kurulu’nun onayına sunulan ve Vakıf Yönetim Kurulu tarafından da uygun bulunan ödül sahipleri aşağıdaki gibidir.

Teknoloji Ödülünü;

• Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Nanabiz Biyo Teknolojik Sistemler Eğitim Bilişim Danışmanlık Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Hüseyin Avni Öktem; “Kanser Teşhisi ve Telomeraz aktivite miktarının tayini için yeni nesil etiketsiz yöntem geliştirilmesi” konulu çalışmasıyla,

• Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilim ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ender Suvacı, “Üstün özellikli yeni nesil kurşunsuz piezoseramiklerin üretiminde kullanılacak çekirdeklerin (Anizometrik Seramik Tozların) üretim teknolojilerinin geliştirilmesi” projesine,

• Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr.Nihat Yıldırım, Prof.Dr.Fahrettin Göğüş ve Prof.Dr.Sadettin Kapucu’nun yapmış oldukları “Sızma Yağ Ayırma Sistemi” konulu projesine,